AZ ELJÁRÁS MENETE

Elhelyezkedési esélyek

A szakorvosok bármely szakterületen jó eséllyel elhelyezhetőek, elsősorban idő és türelem kérdése a siker. Érthetően jelentős előnnyel indul, aki már a pályázáskor honosított diplomával rendelkezik, de különösen jók az esélyei annak, aki eleve beszél svédül.

Rezidensek esetében sajnos nem ilyen jók a kilátások, mivel elsősorban szakorvosokból van hiány. Az általános tendencia ellenére időről időre előfordulnak olyan esetek, amikor szakorvosjelölteket helyezünk el.

A munkáltatók szívesen veszik, ha jelöltjük családdal kíván kitelepülni, hiszen vele feltehetően hosszabb távon lehet számolni, mint lényegesen mobilisabb, egyedülálló kollégákkal.

Az állásközvetítés egy időigényes folyamat, tekintve, hogy egy állás megpályázásától annak betöltéséig nagyjából egy év telik el. A procedúra lépései, legfontosabb állomásai:

Jelentkezés

Jelentkezés az adatbázisba vagy közvetlenül egy általunk meghirdetett állásra lehetséges. Figyelembe kell venni, hogy nem az egyes jelölteknek keresünk állásokat, hanem meglévő álláslehetőségeket mutatunk be regisztrált ügyfeleinknek. Minden új állást minden érintett jelölt tudomására hozunk, és az összes, az állás kritériumainak megfelelő érdeklődőt megpályáztatjuk. A jelentkezések beküldését követően a svéd megbízó dönti el, kit tart legalkalmasabbnak az adott pozícióra.

Kiválasztás

Ez a folyamat általában néhány hetet vesz igénybe, de akár hónapokig is elhúzódhat és több lépcsőből áll.
Első lépésben egy előinterjún kell részt venni valamelyik kollégánkkal, melynek célja, hogy közelebbi képet kapjunk jelöltjeinkről, azok alkalmasságáról az adott pozícióra, személyiségükről, motivációikról, családi hátterükről. Ez alkalommal mutatjuk be részletesen a folyamatot, a lehetőségeket, kötelességeket, szükséges vállalásokat.
Ezután összeállítjuk a jelöltek jelentkezési anyagát és benyújtjuk a pályázatokat.
A pályázati határidő lejártát követően gyakran digitális interjúra is sor kerül a svéd munkáltatóval, amelyre a legérdekesebbnek vélt jelölteket hívják meg.
Minden jelentkezőt értesítünk a kiválasztás eredményéről, az akár pozitív, akár negatív az adott pályázóra nézve.

Személyes interjú

A pozícióra az előszűrés során legalkalmasabbnak vélt jelöltet / jelölteket személyes interjúra hívja meg a svéd munkáltató, mely utazással együtt egy 3-4 napos programot foglal magában. A helyszínen a jelöltek megtekintik a kórházat, az adott klinikát, osztályt, találkoznak leendő kollégáikkal, majd városnézésen vesznek részt. A költségeket a munkáltató vagy cégünk állja.

Szerződéskötés

A hazatérés és sikeres interjú után egy-két héten belül egy szándéknyilatkozatot vagy állásgaranciát kínál fel a munkáltató (Guarantee of Employment / Letter of Intent), mely állást garantál a jelöltnek abban az esetben, ha az sikeresen elvégzi az előírt svéd nyelvi képzést C1-es szinten, valamint a svéd egészségügyi hatóságtól működési engedélyt kap.

Mivel a svéd munkáltatók jelentős összegeket áldoznak a kiválasztásra és a jelöltek támogatására, kizárólag hosszabb távú szerződéseket kínálnak. Jellemző a minimum két-három évre kötött szerződés, gyakran kötbér terhe mellett, hat hónapos próbaidővel.

Nyelvi képzés

A munkavégzés nyelve kizárólag a svéd. A megadott, C1-es szint elsajátításához a svéd munkáltatók cégünk közreműködésével nyelvtanfolyamot biztosítanak, melynek összes költségét felvállaljuk, s hogy biztosítsuk ezen időszakban (kb. 5-7 hónap) a munkavállaló megélhetését, pénzbeli támogatást nyújtunk. A tanfolyam helyszíne jellemzően Budapest vagy Bukarest, illetve alkalmanként a helyszínek kombinációja (magyarországi kezdés, svédországi befejezés).

A tanfolyamon elsajátított C1-es nyelvi szintet jelöltjeink a regisztráció során nyelvvizsgával igazolhatják. A velünk együttműködő képző intézmények vizsgája alkalmas a regisztrációhoz.

A nyelvtanfolyam elindítása a jelöltek lehetőségeihez szabva a szerződés aláírásától számítva jellemzően 1-3 hónapon belül történik. 

A képzés általában csoportos (2-6 fővel) és 700-800 órát foglal magában.

A nyelvi képzésnek kétféle modellje létezik:

 • intenzív képzés teljes munkaidőben (napi 6 óra tanárral és min. 2-3 óra felkészülés otthon) B2-es szintig (4-5 hónap), majd kiköltözés Svédországba és a befejező szakasz elvégzése C1-es szintig, félállás mellett (további 3 hónap),
 • intenzív képzés teljes munkaidőben egészen C1-es szintig (6-6.5 hónap)

A képzés történhet tanteremben vagy online, illetve a kettőt kombinálva.

Nyelvi képzés családtagoknak

A családtagok nyelvtanulási lehetőségeiről minden esetben külön megállapodást kötünk, de általában lehetőség van az együtt költöző partner és az iskoláskorú gyermekek legalább alapszintű képzésére. Bizonyos esetekben akár követelmény is lehet, hogy a hozzátartozóknak B1-es vagy B2-es szintű képzésben kell részt venniük.

A hozzátartozók nem részesülnek anyagi támogatásban a képzés ideje alatt, de azon teljesen ingyenesen vesznek részt.

Svéd működési engedély megigénylése

 1. április 15-ét követően:

– mind az alap orvosi, mind a szakorvosi regisztrációért 2900-2900 svéd korona 

– fogorvosi regisztrációért 870 svéd korona

– általános ápolói regisztrációért 870 svéd korona díj fizetendő be előre, a jelentkezés időpontjában. A jelentkezőknek a jelentkezés benyújtásakor igazolniuk kell svéd (vagy dán vagy norvég) nyelvtudásukat.

A regisztrációhoz felsőfokú, C1-es nyelvtudást kérnek.

Az igénylés benyújtásához szükség van a nyelvvizsgabizonyítványra, ezért csak annak megszerzése után van lehetőség a folyamat elindítására. Ezt megelőzően azonban a legitimációt intéző kollégánk mindent előkészít a jelentkezéshez, így a kérelmet a nyelvvizsgabizonyítvány kézhezvételekor azonnal benyújtjuk. Az elbírálás normális esetben 1-3 hónapig tart.

Javasoljuk azoknak a jelöltjeinknek, akik Svédországban szeretnének orvosként dolgozni, de regisztrációs kérelmüket 2016. április 15-ig nem nyújtották be a Socialstyrelsennek, illetve svéd (vagy dán vagy norvég) nyelvtudással nem rendelkeznek, hogy esélyeik növelése érdekében mihamarabb kezdjék el a svéd nyelv tanulását. (Nyelviskola partnereink természetesen szívesen állnak jelöltjeink rendelkezésére e tekintetben is.)

Költözés, relokáció

A kinti életre való gyakorlati felkészülés már a nyelvtanfolyam alatt elkezdődik:

 • svéd relokációs partnerünk lakást keres és közvetít a bérleti szerződés megkötésénél,
 • megrendeli a szükséges szolgáltatásokat (internet, lakásbiztosítás stb.)
 • óvodát, iskolát keres és intézi a beiratkozást,
 • megigényli a svédországi élethez elengedhetetlenül szükséges személyi számot a svéd adóhatóságtól,

majd a kiköltözés után:

 • fogadja a családokat az érkezésnél,
 • elkíséri az adóhatósághoz és segít az ügyintézésben, 
 • elkíséri bankhoz és segít a bankszámlanyitásban,
 • a kinti élet kezdetén az első hetekben korlátlanul rendelkezésre áll, hogy szükség esetén információkkal segítse a jelöltet és családját.

A kiköltözés megszervezése cégünk feladata. A kiutazáshoz szükséges repülő, vonat-és egyéb jegyeket mi foglaljuk és fizetjük. Személygépkocsival történő költözés estén a költségek utólagos elszámolására van lehetőség.

A bútorok, egyéb holmik kiszállíttatásának finanszírozási lehetőségeiről a jelöltekkel egyéni megállapodásokat kötünk.

Munkába állás

A nyelvi képzés befejeztével két-három héten belül szükséges munkába állni, hogy a megszerzett nyelvtudás ne kezdjen el halványulni és mielőbb fizetéshez juthasson a jelölt. A munkakezdésre svéd engedély hiányában is van lehetőség, ebben az esetben néhány hétig ill. hónapig, amíg az engedély megérkezik, asszisztens orvosként ill. alnővérként lehet elkezdeni a munkát.

Fizetések

2020-ban az átlagos fizetés:

 • szakorvosok esetében 78.700 SEK
 • fogorvosok esetében 49.300 SEK
 • általános ápolók esetében 38.200 SEK volt.

Az idei évben 2-4.000 SEK emelkedés várható az átlagos fizetések tekintetében.

A fenti számok szakterületenként és életkoronként eltérőek lehetnek, akár jelentősen magasabb fizetéseket is eredményezve.

kérdése van?

Írjon nekünk üzenetet és mi 24 órán belül válaszolunk megkeresésére, vagy vegye fel velünk a kapcsolatot a lenti elérhetőségeink egyikén.

4 + 5 =

Noémi:     +36 20 489 3326 Barbara: +36 20 489 2528

Email: info@mediflexible.com Skype: mediflexible-noemi

Posta: Jácint utca 36. Kozármisleny, Hungary, H-77611