Alapinformációk Svédországról 

Munkavállalás

A svédországi munkavállalásnak az orvosok és egyéb egészségügyi személyzet szempontjából két kikerülhetetlenül fontos kritériuma van:

A diploma honosítása

Fontos változások

Tájékoztatjuk Tisztelt Érdeklődőinket, hogy a svédországi orvosi munkavállaláshoz szükséges Socialstyrelsen-regisztráció rendje alapvetően megváltozott.

Az eddigi ingyenes regisztrációtól eltérően 2016. április 15-ét követően mind az alap orvosi, mind a szakorvosi regisztrációért 2300-2300 svéd korona díj fizetendő be előre, a jelentkezés időpontjában. Szintén fontos változás, hogy a korábbiaktól eltérően a jelentkezőknek a jelentkezés benyújtásakor igazolniuk kell svéd (vagy dán vagy norvég) nyelvtudásukat.

Vállalkozásunk továbbra is arra fog törekedni, hogy jelöltjeink érdekeit messzemenőkig támogassa, és megoldást találjon arra, hogy a jelentkezési díj befizetéséhez a jövőbeni munkáltató segítséget adjon.

A regisztrációhoz felsőfokú, C1-es nyelvtudást kérnek.

Javasoljuk azoknak a jelöltjeinknek, akik Svédországban szeretnének orvosként dolgozni, de regisztrációs kérelmüket 2016. április 15-ig nem nyújtották be a Socialstyrelsennek, illetve svéd (vagy dán vagy norvég) nyelvtudással nem rendelkeznek, hogy esélyeik növelése érdekében mihamarabb kezdjék el a svéd nyelv tanulását. (Nyelviskola partnerünk, a Interlanguage Viriditas természetesen szívesen áll jelöltjeink rendelkezésére e tekintetben is.)

 

Svéd nyelvtudás

Fontos változások

A munkavégzés nyelve kizárólag a svéd. A megadott, C1-es szint elsajátításához a svéd munkáltatók saját maguk vagy cégünk közreműködésével továbbra is nyelvtanfolyamot fognak biztosítani, melynek összes költségét felvállalják, s hogy biztosítsák ezen időszakban (kb. 4-6 hónap) a munkavállaló megélhetését, pénzbeli támogatást nyújtanak. A tanfolyam helyszíne a munkáltató döntésétől függően Svédország vagy Magyarország, illetve leggyakrabban a helyszínek kombinációja (magyarországi kezdés, svédországi befejezés).

A tanfolyamon elsajátított C1-es nyelvi szintet jelöltjeink a regisztráció során két módon is igazolhatják:

– nyelvvizsgával (a képző intézmény, az Interlanguage Viriditas nyelviskola illetve adott esetben a munkáltató által biztosított (svéd) nyelviskola vizsgája alkalmas a regisztrációhoz)

– illetve a munkáltató igazolása.

Interjú
Az interjúra többféle formában kerülhet sor: a munkáltató egyes esetekben magyarországi előszűrést végez, vagy ennek elhagyásával a kiválasztott önéletrajz alapján két-három napos meghívást tesz, melynek során a jelölt ellátogat a munkavégzés leendő helyszínére. A svédországi interjú költségeit a munkáltató biztosítja, és a látogatás során az bemutatja egészségügyi intézményt, a leendő kollégákat, és a települést is.

Szerződés
Mivel a svéd munkáltatók jelentős összegeket áldoznak a kiválasztásra és a jelöltek támogatására, kizárólag hosszabb távú szerződéseket kínálnak. Van példa mind határozott, mint határozatlan időtartamú megállapodásra; előbbi esetben jellemző a minimum két-három évre kötött szerződés, gyakran kötbér terhe mellett, hat hónapos próbaidővel.

Juttatások
Az interjú és a tanfolyam finanszírozása mellett a támogatásnak különböző egyéb erkölcsi és anyagi formáit is gyakran felkínálják a svédországi munkáltatók, például letelepedési vagy költözési támogatás formájában. A családtagok beilleszkedésében együttműködőek és segítőkészek (gyerekek óvodai/iskolai elhelyezése, társ munkába állása, stb.).

Fizetések
Az átlagos szakorvosi kezdő fizetés 50-60 000 SEK, a szakorvos-jelöltek 30-50 000 SEK közötti fizetésre számíthatnak, míg egy friss diplomás orvos 25-29 000 koronával számolhat, bár utóbbi esetben az elhelyezkedés esélyei csekélyek. Az ügyeleti órák két-háromszoros órabérrel kerülnek kifizetésre, a kötelező ügyeleti órák száma alacsony, önkéntesen további ügyeletek vállalhatók. A fogorvosi fizetések lényegesen alacsonyabb szintről indulnak, mint a szakorvosoké: a legtapasztaltabb fogorvosok fizetése a kezdő szakorvosokéhoz hasonló, és évente kb. 1 000 koronával emelkedik.

Elhelyezkedési esélyek
A legjobb elhelyezkedési eséllyel tapasztalataink szerint jelenleg a pszichiáterek, háziorvosok és belgyógyászok indulnak. Érthetően jelentős előnnyel indul, aki már a pályázáskor honosított diplomával rendelkezik, de különösen jók az esélyei annak, aki eleve beszél svédül.

Nemrégiben még jó eséllyel indultak az álláskeresésben a rezidensek is, mára azonban egyre inkább jellemző, hogy kizárólag szakorvosokat fogadnak, akik és kellő tapasztalattal rendelkeznek. Az általános tendencia ellenére időről időre előfordulnak olyan esetek, amikor szakorvosjelölteket helyezünk el.

A munkáltatók szívesen veszik, ha jelöltjük családdal kíván kitelepülni, hiszen vele feltehetően hosszabb távon lehet számolni, mint lényegesen mobilisabb egyedülálló kollégákkal.

Aktuális állásajánlataink Svédországban