Alapinformációk Németországról

Munkavállalás Németországban

 

Németország az egyetlen olyan ország, amelyik nagy számban felvevõképes a szakorvosi vizsgával még nem rendelkezõ orvosok szempontjából is. A frissdiplomás orvosok számára lehetõség nyílik a rezidensképzést Németországban megkezdeni, amennyiben olyan szakterület iránt érdeklõdnek, amelyre igény van.

Az orvosi hivatást a szakmában megbecsültség övezi, az orvosok kiszámítható körülmények között tudják végezni munkájukat, a karrierpálya jól tervezhetõ. Az egészségügyi ellátó rendszer nagy hangsúlyt fektet a prevencióra, sok szûrõvizsgálatot végeznek az intézményekben.

A meghirdetett állásokra legalább B2 szintû, magabiztos nyelvtudással lehet jelentkezni. A munkába állás feltétele az approbáció.

Az approbációs eljárás

Az approbáció orvosok, fogorvosok és gyógyszerészek számára kötelezõ. Minden tartományban a területileg illetékes hivatalnál kell elindítani az ügymenetet, amely alapvetõen hasonlóan zajlik mindegyik tartományban.

Az ügyintézéshez az alábbi dokumentumok szükségesek:

– születési anyakönyvi kivonat hiteles másolata

– személyi igazolvány vagy útlevél hiteles másolata

– diploma hiteles másolata

– nyelvvizsga bizonyítvány (min. B2 szintû) hiteles másolata

– hatósági jóhírnév igazolás (EEKH adja ki) hiteles másolata

– konformitást tanúsító hatósági bizonyítvány (EEKH adja ki) hiteles másolata

– három hónapnál nem régebbi magyar erkölcsi bizonyítvány

– 30 napnál nem régebbi német erkölcsi bizonyítvány (Führungszeugnis der Belegart 0)

– orvosi igazolás (illetékes tartományi hivatali honlapokról letölthetõ formátumban)

– az eljáráshoz szükséges formanyomtatványhoz tartozó nyilatkozatok (illetékes tartományi hivatali honlapokról letölthetõ)

– német nyelvû önéletrajz a kérelmezõ aláírásával

– megfelelõen kitöltött és aláírt kérvény (illetékes tartományi hivatali honlapokról letölthetõ)

Az okiratokat német nyelvû fordításban kell beadni. A német erkölcsi bizonyítvány Magyarországról is intézhetõ, az aláírás hitelesítése a Német Konzulátuson történik. Az ügyintézésben jellemzõen segítséget nyújt a munkáltató illetve németországi partnerünk.

Az approbációs eljárás lebonyolítására területileg illetékes hivatalok listáját ide kattintva megtekintheti vagy letöltheti.

Német nyelvtudás

Az állások betöltésének feltétele legalább B2 szintû magabiztos német nyelvtudás. Az approbációs folyamat során a B2 szintet nemzetközileg elismert nyelvvizsgával is igazolni kell. A meghirdetett pozíciókra a nyelvvizsga megszerzését megelõzõ idõszakban is lehet jelentkezni, azonban fontos az interjún a megfelelõ nyelvtudás és az approbáció megkezdéséig a dokumentum megszerzése. A nyelvi képzést a munkáltató anyagilag nem, vagy csak igen kivételes esetekben támogatja, sokkal inkább nyelvtudásban is felkészült jelentkezõket várnak.

Interjú

A munkáltató részérõl általában telefonos interjú elõzi meg a személyes meghívást a munkavégzés leendõ helyszínére. A látogatás költségeit a munkáltató különbözõ mértékben támogatja, ez esetenként eltérõ.

Szerzõdés

A szerzõdések határozott idõtartam esetén általában 2-6 évre szólnak, szakorvosok számára gyakran határozatlan idejû szerzõdést kínál a munkáltató.

Bérezés

Az egyetemi klinikákon a Marburger Bund érvényes tarifatáblázata szerint, a többi munkáltató is jellemzõen igazodik ehhez. A tarifatáblázat megtekinthetõ: http://www.marburger-bund.de/tarifpolitik/tarifvertraege.php

Elhelyezkedési esélyek

A Marburger Bund 2011-es adatai szerint Németországban 12.000 betöltetlen orvosi állás volt, ez a szám napjainkban is jelentõs. A leginkább keresett szakorvosok az aneszteziológusok, sebészek, neurológusok, ortopédusok és belgyógyászok –utóbbiak kardiológia, gasztroenterológia és geriátria szakismeretekkel. A végzett hallgatók számára ugyanezen szakterületek választása javasolt. Egyes szakterületek nem teljesen fedik a Magyarországon megszokottat, például a háziorvosi munka Németországban összetettebb, akár szakorvosi tevékenységet is magában foglal, ugyanakkor például belgyógyászok is dolgozhatnak háziorvosként.

Aktuális állásajánlataink Németországban